kertépítés

A tavasz közeledtével egyre jobban vágyunk ki a kertbe, ami a pandémiának "köszönhetően" egyre nagyobb jelentőséggel bír. Ha a kertből a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni, érdemes idejében felkészíteni a tavaszi napsugarakra, így amikor hétágra süt a nap, már csak élvezni kell a kert nyújtotta lehetőségeket. Az alábbi cikkünkben megnézzük, hogy mi az az 5 trükk, amivel nem csak otthonosabbá lehet tenni a kertet, de az ingatlan értékét is növelhetjük vele.


Terasz a családi összejövetelekhez

A tavasz nem csak napsütéssel, de esővel is jár, ezért is fontos, hogy a kertnek legyen egy olyan pontja, ahol egy zivatar idejére is behúzódhatunk és csodálhatjuk az életet adó záporokat. Egy fedett teraszhoz nem kell más, mint néhány négyzetméter térkő és egy terasztető, plusz az azt tartó vázszerkezet. Egy hétvége alatt felépíthető és a családi ebédek, közös játékok vagy egy jó könyv olvasásának színtere is lehet.

Ha a terasz közvetlenül a házhoz illeszkedik, megfontolandó a polikarbonát tetőanyag választása, mert ez nagymértékben átengedi a fényt, így nem árnyékolja a ház ablakait. Egy polikarbonát terasztető  ára ráadásul nem sokkal magasabb, mintha a terasztető hagyományos fedőanyaggal készülne.Öntözőrendszer a növényekért

A kert hangulatát igazán a növények adják meg, de sok tulajdonost a folytonos locsolással járó gondok visszatartanak attól, hogy fákkal, bokrokkal és virágokkal népesítsék be azt. A ma már könnyen elérhető vízvezeték árokásás szolgáltatással és kertészeti szakemberekkel karöltve gyorsan kialakíthatóak olyan öntözőrendszerek, melyek a tudtunk és erőfeszítésünk nélkül éltetik a kertünk lakóit. Ezek ráadásul fúrt kútról is működtethetőek, így egyszeri befektetéssel, további fix havi költség nélkül tudjuk üzemeltetni őket.

 

Kerti zuhany és medence a nyári hőség ellen

Ha már a vízvezeték árokásás mellett döntünk, érdemes elgondolkodni egy kerti zuhany építésén is. A zuhany lehet egyszerű, funkcionális, de kisebb ráfordítással akár a kert egyik meghatározó pontjává is válhat. A téglából kirakott, faszerkezettel körbe ölelt zuhanyok szemet gyönyörködtetőek tudnak lenni, és a nyári hőségben igazi menedékhelyként szolgálnak azoknak, akik imádják a kertben tölteni a szabadidejüket. Ha egy picit többet szeretnénk a zuhanynál, érdemes medencében is gondolkodni, ami bár nagyságrendekkel nagyobb beruházást igényel, mint a kerti zuhany, ugyanakkor sokkal többet is ad hozzá a nyári élmények mellett az ingatlan értékéhez is.


Vigyük ki a konyhát is a kertbe

Ha a főzési-sütési lehetőségek is rendelkezésre állnak, a kert valódi élettérré válik. Téglából alacsony költséggel, könnyen és gyorsan kialakíthatóak épített sütögető helyek, ahol jól megférnek egymás mellett a bográcsok és a grillrácsok is. Ha szeretnénk ennél tovább menni, akkor akár cseréptetővel is lefedhetjük a konyha részt mellette egy étkezőasztallal. Így egy teljes értékű nyári konyhánk lesz a friss levegőn, de mégis árnyékban.Sport, mozgás, egészség

A kertben nem csak gyönyörködni, sütni-főzni, de mozogni is érdemes. Kisebb kertek tulajdonosai is könnyen találhatnak olyan sportokat, amik kis helyigényűek, például a tollaslabda. A nagyobb kertekkel rendelkezők pedig a tenisztől a tengópályán át, akár a strandröplabdáig mindenben gondolkodhatnak, igaz ez utóbbihoz egy valóban nagy kerten kívül némi tereprendezés, földmunka is szükséges lesz.

Bárhogy is alakítjuk a kertünket, mindenképpen jól járunk vele, hiszen a tavaszi és nyári időszakok ebben az élettérben a legszebbek és ne feledjük el azt az ingatlanosok által megfogalmazott örök mondást sem, miszerint sokszor a vevők nem a házba, hanem a kertbe szeretnek bele.

Ezért nem csak a saját örömünkre érdemes csodás hellyé változtatni a kertet, de a jövőbeni könnyebb és jövedelmezőbb értékesítés szempontjából is.


webkapu.hu