Tanácsok eladóknak - Ingatlan adásvételi szerződéshez

Tanácsok eladóknak - Ingatlan adásvételi szerződéshez

2017-11-10 09:46:38
Forrás:

Legyen óvatos ingatlana eladásakor!

Tapasztalataink alapján a felek gyakran hajlamosak megfeledkezni a szükséges óvatosságról, és nagy árat fizethetnek a meggondolatlanságukért, ha nem bízzák az ingatlan eladási ügylet lebonyolítását tapasztalt, az ingatlan értékesítés területén nagy gyakorlattal rendelkező szakemberre.


raktikus tanácsok eladóknak:

  • Az ügyvédet általában a vevő választja. Ám erre nincsen semmilyen kötelező előírás vagy jogszabály. Viszont tekintettel arra, hogy az ügyvédi díjat a vevő fizeti, így leggyakrabban a vevő választja ki az okiratszerkesztő ügyvédet. Nem ritka azonban, hogy az eladó az általa ismert megbízható ügyvédhez ragaszkodik és így végül az eladó által javasolt ügyvédet bízza meg a vevő az ügylet lebonyolítására, az iratok elkészítésére.

  • Azokban az esetekben, amikor mégis ragaszkodik a vevő a saját ügyvédjéhez, gyakori, hogy az eladó megbízza az általa választott ügyvédet a szerződéses iratok áttekintésére annak érdekében, hogy megbizonyosodjék, hogy az eladói érdekek is kellőképpen érvényesülnek-e az ingatlan eladása során. Forduljon tehát bátran ügyvédi segítségért akkor is, ha Ön eladó és ingatlanját értékesíteni kívánja.

  • Amennyiben nem egy összegben kerül a vételár megfizetésre, úgy javasolt minden esetben foglalót kikötni. Ennek általános mértéke a gyakorlatban 10%.

  • Soha ne mondjon le addig a tulajdonjogáról, míg a teljes vételárat meg nem kapta a vevőtől. Természetesen ez nem akadályozza a bejegyzési engedély ügyvédi letétbe történő elhelyezését, az ügylet földhivatali függőben tartását, ez általános és jól bevett mindennapos gyakorlat.

  • A vételárat legbiztonságosabb, ha banki átutalással fizeti meg a vevő, így nem tudja a készpénzes vételárat elhagyni és nem eshet tolvajok áldozatául sem. CSOK-os ügyleteknél egyébként jogszabályi előírás is, hogy a vételár legfeljebb 10%-a fizethető készpénzben, a többi kizárólag banki átutalással.

  • Fontos tudnia, hogy az energetikai tanúsítvány beszerzése az eladó feladata, így ingatlan eladás esetén már előre érdemes gondoskodnia az energetikai tanúsítvány elkészíttetéséről, hogy az már rendelkezésre állhasson az ingatlan meghirdetésekor.

  • Az eladónak át kell adnia az ingatlan kulcsaival együtt a lakáshoz tartozó társasházi alapító okiratot, SZMSZ-t, ház esetében alaprajzot, stb. Javaslom tehát ezek időben történő beszerzését is. Sok esetben a közös képviselők elektronikus úton át tudják küldeni a társasházi alapító okiratot, SZMSZ-t, házirendet.

  • Ingatlan eladása során birtokbaadáskor az eladónak be kell mutatnia a közművek igazolását arról, hogy nincsenek közműtartozások az ingatlanra vonatkozóan. Nem árt tehát erre is felkészülnie az eladónak. Ha már nem lakja az ingatlant, akkor akár hamarabb is beszerezheti ezeket a „nullás igazolásokat”, hiszen nincsen fogyasztás az ingatlanban.

  • Társasházi lakás esetében az eladónak be kell mutatnia a közös képviselő igazolását is arról, hogy nincsen közös költség tartozás az ingatlanon.

  • Körültekintő és alapos ügyvédre van szükségünk a lakás eladáshoz, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik az ingatlanjog területén. Minden ügyvéd a jog szerteágazó rendszerében specializálódni kényszerül.

  • Ha ismerősök ajánlanak nekünk ügyvédet, mielőtt feltétel nélkül megbízzuk, győződjünk meg róla, hogy mi a szakterülete, amiben nagy gyakorlata van.

    De mindenképpen olyan ügyvédet válasszunk, akinek elsődleges szakterülete az ingatlanjog.

    Kérje itt e-mailben  a
    által ajánlott

    ingatlanjogászok elérhetőségét!


     
JOGI ISMERETEK
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
A szerződés megerősítésére szolgáló jogi  biztosítékok közül az egyik legismertebb a foglaló. Ezt a szerződő felek gyakran  alkalmazzák adásvételi szerződések - különösen ingatlan adásvétel - esetén. A  foglalóval kapcsolatban gyakran támadnak félreértések. Mire érdemes figyelni a  foglalónál?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
A hazai ingatlanok jelentős része társasházi  formában működik. A társasház az ingatlan tulajdonosok sajátos közössége, de  általánosságban nincs arra joga, hogy minden ügyben önállóan eljárjon a  közösség nevében. Törvény határozza meg azon ügyek körét, amelyben a társasház önállóan  is felléphet.
ingatlan árverése
Mi történik a bérleti szerződéssel az ingatlan árverése esetén?
A bírósági végrehajtási eljárás során nem kizárt, hogy olyan ingatlan kerül árverezésre, amelyben bérlő lakik. Ilyen esetekben felmerül, hogy az ingatlant lakottan kell-e árverezni? Mi lesz a bérleti szerződés sorsa az ingatlan árverése után?
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!