Piaci alapú bérlakások segíthetik a fiatal pályakezdők lakhatását 2193. oldal

Piaci alapú bérlakások segíthetik a fiatal pályakezdők lakhatását

2018-02-19 16:42:42
Forrás:

Az egyre magasabb lakásbérleti díjak mellett nincs könnyű dolga a pályakezdőknek ha megfelelő helyen, elfogadható állapotú lakást szeretnének bérelni. Nyugat-Európában már bevett gyakorlat, hogy nemcsak szociális alapon, hanem piaci alapon működő bérházak is épülnek, Magyarországon viszont csak mostanában kezdenek ebbe a piaci szegmensbe belekóstolni a befektetők.


Jelenleg a II. kerületben és a XIII. kerületben is van egy-egy fiataloknak szánt bérház, előbbiben kimondottan a 35 év alatti, gyermektelen bérlőket várják. A lakások mérete 12 és 40 négyzetméter között van, a havi bérleti díjak pedig 80 és 150 ezer forint között mozognak. Ehhez jön még egy fejenként 15 ezer forintos havi rezsiköltség, így ha valaki önállóan bérelne lakást, akkor azt 95 ezer forinttól teheti meg.


Megéri így bérelni?

Ami az árakat illeti, ez a konstrukció elsőre nem tűnik jelentősen olcsóbbnak a piacon kínált többi lakásnál. A II. kerületben Pasaréten például a legolcsóbb 40 négyzetméteres lakás 110 ezer forintért bérelhető ki havonta, de a jobb állapotú lakások is mintegy 150 ezer forinttól elérhetők, ami nagyon hasonló árszint.


Ami mégis a bérház mellett szólhat, az az olyan többletszolgáltatások jelenléte, mint a helyben lévő edzőterem vagy a fix rezsiköltség, valamint - a Magyarországon még mindig nem általános - rendezett jogi háttér. Abban az esetben például ha a munkaadó lakhatási cafeteriat tud biztosítani, szükség van a legálisan bejelentett bérleti szerződésre, ami más esetekben egyáltalán nem biztos, hogy megoldott.

GAZDASÁG
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24
lakás építés
Visszaesett az adásvételek száma a hazai lakáspiacon - Merre megyünk tovább?
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott. A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon.Portfolio2022. május 02. 15:05
kamat
Kamat kisokos: Tudod, hogy mikor miért fizeted?
A kamatról már bizonyára  hallott mindenki ezt-azt, sokunk számára nem ismeretlen fogalom Ám a kérdés az,  hogy többféle kamat is létezik? Mikor kell fizetni? Melyik kamatról nem  hallottak a legtöbben? Mit kell mindenképpen tudnunk, ha nem vagyunk pénzügyi  szakemberek?
lakások
Megőrülnek a magyar családok az otthonfelújítási támogatásért - Elérte a százezret az igénylések száma
Több mint százezer család igényelte otthona felújításához a vissza nem térítendő állami támogatást - közölte Zsigó Róbert, családokért felelős parlamenti államtitkár hétfőn Facebook-oldalán.Portfolio  2022. február 14. 09:47
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!