Eladó ingatlan felújítása - megéri?

Eladó ingatlan felújítása - megéri?

2023-04-06 10:10:33
Forrás: webkapu.hu

Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.Egy kevésbé jó állapotú eladó ingatlan külcsínyén általában könnyen lehet dobni egyet, ha a régi, ódon hangulatú bútorokat elszállíttatjuk, a falakat fehérre festjük és alaposan kitakarítunk.


Ha ennél többre, jelentősebb face-liftre, akár falak bontásával járó átalakításra vállalkoznánk, az szintén megtérülhet, sőt akár jelentős hasznot is hozhat. Ilyenkor azonban több szempontot is érdemes mérlegelni.


Közízlés

Nagyon fontos, hogy nem tudjuk még, ki lesz a vevőnk, így nem tudjuk, kinek is kell majd tetszenie az eladó lakásnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy-egy különleges, egyedi megoldással jól be lehet fürödni. Jó példa a fürdőszoba burkolás. Egy feketére burkolt fürdőszoba például nagyon izgalmas, de mire találunk egy olyan érdeklődőt, aki egy fekete burkolatú fürdőszobával rendelkező lakásban szeretne élni, hosszú idő eltelhet.

Hogy senkit (vagy legalábbis minél kevesebb érdeklődőt) riasszunk el, érdemes a közízléshez közel álló megoldásokat választani. Ha enyhe, visszafogott színeket használunk, könnyebb lesz a dolgunk a vevőkeresés során.Költségek

Ha drága anyagokat, megoldásokat használunk, nem biztos, hogy találunk vevőt, aki ezt kellőképpen értékelni, és a vételárban ellentételezni fogja. Ha esetleg fürdőszobát újítanánk fel az eladás előtt, abba általában nem érné meg méregdrága üvegből készült zuhanyfalat kialakítani. Igaz ugyan, hogy egy üveg zuhanyfal sokat dobhat a fürdőszobán, de annyit kétséges, hogy dob rajta, hogy behozza az árát.


Hol álljunk meg?

Ha a konyhabútor régi, érdemes lehet kicserélni. De ha a konyhabútort kicseréljük, érdemes egy korszerű, indukciós főzőlapos, mosogatógéppel ellátott konyhabútort készíttetni. Egy indukciós főzőlaphoz pedig a biztosítótáblától behúzott új elektromos vezetékre van szükség. Ha pedig már az elektromos hálózathoz is hozzányúlunk, érdemes lehet az egész lakás használatát, beosztását újragondolni és elektromos hálózatostul, mindenestül felújítani.Az idő tényező

Egy teljeskörű lakásfelújítás tervezéstől kivitelezésig csak szerencsés esetben fér bele, még akkor is, ha egy kimondottan egyszerű lakásról van szó. Tekintve, hogy a felújítás során szakemberek sorának munkáját kell összehangolni, ez az idő jelentősen hosszabbodhat, akár egy évet is igénybe vehet. Át kell gondolnunk, van-e időnk, energiánk egy ilyen projekt végigviteléhez. Ha félbeszakad, biztos rosszul járunk. Arra is érdemes gondolni, hogy amíg a lakást nem adjuk el, benne áll a pénz, és nem hogy nem hoz semmit, még a lakás közös költsége és egyéb járulékos költségei is minket terhelnek.


Mindezek ismeretében érdemes döntenünk a felújítás mértékéről.


webkapu.huÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
https://ingatlanspecialistak.hu/ingatlanarak-kontroll-nelkul/
INGATLANÁRAK, KONTROLL NÉLKÜL
BUDAPESTEN JANUÁRTÓL TÖBB, MINT 60 EZER FORINTTAL EMELKEDETT A LAKÁSOK NÉGYZETMÉTERÁRA!Bár a járvány ideje alatt az ingatlanpiaci árakban történt egy kis visszaesés, a korlátozások enyhítése újra felhajtóerőként hatott az ingatlanok árára, és ebben még nincs benne az építőipari alapanyagok drágulása...
emelkedő ingatlanárak zuglóban
Kilőttek az árak Zuglóban !
Zuglói ingatlanpiac elemzés (2021.07.21)Így alakultak a Budapest 14. kerületi 0-39 m2 illetve 40-80m2 közötti  méretű lakások m2 árai...  
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!