Ági öröklés: így maradhat a családban a vagyon 2700. oldal

Ági öröklés: így maradhat a családban a vagyon

2020-05-13 10:16:20

Mit jelent az, hogy ági öröklés? Ki és mit örökölhet ági örökösként? Hogyan maradhat a családban a vagyon, ha nincs gyerek, aki örökölhetne? Előre szólok, hogy a téma nem könnyű, de igyekszem emészthető és érthető formába önteni.


Ági öröklés: ez meg mi fán terem?

Az ági öröklés a törvényes  öröklés rendszerén belüli sajátos öröklést takar. Célja, hogy az örökhagyó bizonyos vagyontárgyai, vagyis az ági vagyon az ő családjában maradhasson.

Az ági öröklés célja, hogy az örökhagyó valamelyik felmenőjétől vagy oldalrokonától örökölt vagy ajándékba kapott vagyon, ha az örökhagyónak nem volt végintézkedése és leszármazója sem, aki örökölhetne utána, annak a családjában maradjon, aki a vagyontárgyat szerezte, és ne szálljon át egy másik családra.


Mi minősülhet ági vagyonnak?

Ahhoz, hogy az örökségből valamelyik vagyontárgy ági vagyon legyen, az szükséges, hogy a vagyontárgy öröklés vagy ajándékozás útján kerüljön az örökhagyó vagyonába.

A kulcs, hogy az örökhagyó ingyenesen jutott hozzá a vagyonhoz, nem fizetett érte. Azt vagy örökölte, vagy ajándékba kapta például a szüleitől.

Önmagában az ingyenesség még nem elég, fontos az is, hogy kitől kapta az adott vagyontárgyat az örökhagyó.

Két eset van, amikor egyáltalán szóba jöhet az ági vagyon és ági öröklés:

  • Az egyik, amikor közvetlenül valamelyik szülőtől vagy távolabbi felmenőtől került a vagyon az örökhagyóhoz. Vagyis például a szülők ajándékozták a házat, vagy a nagyszülőtől örökölte az örökhagyó.
  • A másik eset, amikor közvetve, testvértől vagy testvér leszármazójától került a vagyon az örökhagyóhoz. Ekkor azonban az is fontos, hogy az adott vagyontárgyat a testvér, vagy annak leszármazója is az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte vagy ajándékba kapta. Így például nem lesz ági vagyon az, amit bár az örökhagyó testvére ajándékozott az örökhagyónak, de azt a testvér maga vásárolta, nem pedig a közös szülőktől kapta ajándékba vagy örökölte meg.

Az ági vagyon esetén fontos, hogy az kitől származik, és fontos az is, hogy milyen módon került az örökhagyó tulajdonába. Csak a felmenők, vagyis a szülők, nagyszülők, illetve csak a testvérek, vagy a testvér gyermekei (unokahúg, unokaöcs) jöhetnek számításba. A nagynéni, nagybácsi, unokatestvér már nincs ebben a körben.

Ha időnként összezavarodsz, hogy ki kicsoda a nagy rokonságban, akkor ajánlom a Wikipédia rokonságot  bemutató oldalát, ami elmagyarázza a különböző rokoni kapcsolatokat. Hála az égnek, az ÉRTHETŐ  JOG írásai mellett más hasznos dolgot is találhatunk az interneten. J


Ági vagyonnak látszik, mégsem  az?

Bizonyos vagyontárgyak a fenti szabályok alapján ági vagyonnak minősülhetnének, a törvény mégsem tekinti annak. Vagyis ezek azok a bizonyos kivételek, amivel a jogban időről-időre találkozhatunk, hiszen mindannyian hallottuk már, hogy a „kivétel erősíti a szabályt”. J

Kivételek az ági vagyon köréből:

  • A szokásos mértékű ajándék. Azt, hogy mi minősül szokásos mértékű ajándéknak, a bírói gyakorlat a szokások és az ajándékozásra okot adó alkalom alapján ítéli meg. Például más a szokás egy szülinapi és más egy nászajándék esetén.
  • Azok a vagyontárgyak, amik az örökhagyó halálakor már nincsenek meg. De az ilyen vagyontárgy helyébe lépett vagy annak értékén vásárolt vagyontárgy már ági vagyonnak minősülhet.
  • Az örökhagyó házastársával szemben a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgyakra ági öröklési igényt nem lehet támasztani.


Ki lehet ági örökös?

Ki örökölhet ági vagyontárgyat, vagyis ki lehet ági örökös?

Ahhoz, hogy ági öröklésről beszélhessünk, fontos, hogy legyen olyan személy, aki ági örökösként megkaphatja az ági vagyontárgyat. Ha nincs ági örökös, akkor az ági vagyontárgy az örökhagyó egyéb vagyonával együtt öröklődik függetlenül attól, hogy az korábban hogyan és kitől került az örökhagyóhoz.

Ági örökösként

  • a szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyeket tőle vagy az ő felmenőjétől (nagyszülő) kapott ajándékba vagy örökölt az örökhagyó.
  • Ha a szülő nem örökölhet, vagyis az öröklésből kiesett szülő helyén az ő leszármazói, vagyis a gyerekei, unokái stb. örökölnek a törvényes öröklés általános szabályai szerint. Az ági örökös szülő kiesése esetén az ő házastársa ági örökösként nem örökli az ági vagyontárgyat, mert ő nem számít ági örökösnek.
  • Ha az előbbiek, vagyis a szülő és leszármazói is kiestek, tehát nem tudnak örökölni, akkor a nagyszülő lehet az ági örökös.
  • Ha a nagyszülő is kiesett, akkor az örökhagyó távolabbi felmenője lehet ági örökös, vagyis örökli azt a vagyontárgyat, amely tőle vagy felmenőjétől került az örökhagyóhoz.

Ha nincs ági örökös, akkor az ági vagyontárgy az örökhagyó egyéb vagyonával esik egy tekintet alá, a hagyaték többi részével azonos módon öröklődik.


Az ági öröklés nem  „automatikus”

„A vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki azt ezen a címen örökölné.” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv. 

Ebből következik, hogy az ági öröklési igényt a hagyatéki  eljárásban elő kell terjeszteni, azt a közjegyző enélkül nem veszi figyelembe.


A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd.

 - - - - - - - -

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.

ÉRTHETŐ JOG –  A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu

Hasznos  tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.

Kövess  bennünket itt is: Facebook, Instagram,  LinkedIn, Pinterest.


Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Érdemes-e lakást felújítani eladás előtt?
Érdemes-e lakást felújítani eladás előtt?
Az eladó lakás felújítása olyan kérdés, amit sok ingatlan tulajdonos feltesz magának. A döntés nem mindig egyszerű, és több tényezőt is figyelembe kell venni.
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
A szerződés megerősítésére szolgáló jogi  biztosítékok közül az egyik legismertebb a foglaló. Ezt a szerződő felek gyakran  alkalmazzák adásvételi szerződések - különösen ingatlan adásvétel - esetén. A  foglalóval kapcsolatban gyakran támadnak félreértések. Mire érdemes figyelni a  foglalónál?
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!