Ezek a legnépszerűbb ingatlanok hazánkban és az EU-ban

Ezek a legnépszerűbb ingatlanok hazánkban és az EU-ban

2021-07-29 13:36:13

Kiugróan magas a családi házban élők aránya hazánkban.

admin24.hu
2021. 07. 25. 06:00


facebook/gáspár jános



Az Eurostat közelmúltban megjelent tanulmánya szerint 2019-ben az Európai Unió lakosainak 46,1%-a lakásban lakott, míg a lakosság valamivel több, mint egyharmada (34,8%) családi házban, közel egyötöde (18,5%) iker- vagy sorházban élt.


Hazánkban a családi ház a legnépszerűbb ingatlan típus, a 2020-as adatok alapján további elmozdulás látszik ebbe az irányba.

Az unió 27 tagállamából 14-ben a lakások bizonyultak a legnépszerűbb ingatlan típusnak, kiugróan magas, az uniós átlagot is meghaladó volt a lakásban élők aránya Lettországban (65,9%), Spanyolországban (64,6%) és Észtországban (60,9%), ebben az összevetésben Írországot (8,2%) és Hollandiát (20,5%) találjuk a sor végén.


" Hazánkban a lakosság 27,4%-a él lakásokban, ezzel elmaradunk az uniós átlagtól. A velünk szomszédos országok közül Szlovákiában (48,4%) és Ausztriában (46,1%) az átlag közelében van, míg Romániában (33%), Szlovéniában (28,2%), Horvátországban (21,7%), és a jelenleg még nem uniós tag Szerbiában (27,1%) az átlagtól jelentősen elmarad a lakásban élők aránya

– írja a Bezs.hu magazin.

A közölt adatok alapján kiugróan magas a családi házban élők aránya Horvátországban (67,9%) Szlovéniában (66,1%), Magyarországon és Romániában (65,4%). A szomszédos országok közül Ausztriában és Szlovákiában a lakosok 45,8%-a és 49,4%-a él családi házakban.

A 2020-as adatok még nem állnak rendelkezésre az összes tagállam esetében, azonban a magyar adatok már publikálásra kerültek. Eszerint tovább növekedett az előző évhez képest a családi házban élők aránya (67,7%), és ezzel párhuzamosan csökkent a sorházban, ikerházban vagy lakásban élők aránya.

A növekvő tendenciában feltehetően szerepet játszott a Covid-19 járvány, valamint a kapcsolódó intézkedések következtében elterjedő otthoni munkavégzés is.

A közzétett tanulmány kitért a lakóingatlanok birtokviszonyának vizsgálatára is, eszerint az Európai Unió országaiban 10 emberből 7, azaz a népesség 70%-a saját tulajdonú házban vagy lakásban él. Ebben az összevetésben hazánkat csak Románia előzi meg, ahol a lakosok 96%-a saját ingatlanban lakik.

Magyarország a második (92%) a rangsorban, kevéssel marad csak el tőlünk Szlovákia (91%) és Litvánia (90%). A lista végén Németországot találjuk (51%) valamint szomszédunkat, Ausztriát (55%). Ezek a nemrégiben közzétett adatok is alátámasztják, azt a szinte már közhelyszámba menő megállapítást, hogy a magyarok ragaszkodnak a saját ingatlanhoz a bérléssel szemben.

24.hu



HASZNÁLT INGATLANOK
Érdemes-e lakást felújítani eladás előtt?
Érdemes-e lakást felújítani eladás előtt?
Az eladó lakás felújítása olyan kérdés, amit sok ingatlan tulajdonos feltesz magának. A döntés nem mindig egyszerű, és több tényezőt is figyelembe kell venni.
panel lakás energetikai besorolása
Hogy lehet, hogy a panelek energetikai besorolása CC-től FF-ig szór?
A panelek mind ugyanolyanok, az energetikai besorolásuk is ugyanolyan, gondolhatnánk. De a valóságban a panellakások energetikai tanúsítványai CC-től (korszerű) FF-ig (átalgos) szórnak. Mi okozhat ekkora eltérést az alapvetően hasonló technológiával épített ingatlanok között?
építkezés, kivitelezés
Generálkivitelezővel, vagy nélküle építkezz?
Megspórolnád a gererálkivitelező borsos költségét? Teljesen érthető. Mielőtt belekezdesz, azért gondold meg, hogy lesz-e kapacitásod a következőkre!Webkapu weboldal készítés
állagmegóvás
Ingatlan állagmegóvás rövid és hosszú távra
„Ha üresen áll, az az ingatlan halála”
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!