Ingatlan adásvételről egyszerűen, szakszerűen és érthetően 2. rész

Ingatlan adásvételről egyszerűen, szakszerűen és érthetően 2. rész

2022-03-21 14:57:58

Jelenirat azért készült, hogy segítséget és tájékoztatást nyújtson az alapvető kérdésekben az ingatlant eladni, illetve venni szándékozók számára. 


  • Ha valamelyik szerződő fél meghatalmazott  útján kíván eljárni az adásvételi szerződés aláírása során, akkor a meghatalmazást is ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni és eredeti példányát csatolni kell a földhivatali eljárásban. Nem feltétel, hogy a meghatalmazást ugyanaz az ügyvéd jegyezze ellen, mint aki az adásvételi szerződést.
  • Közös tulajdonban álló ingatlan esetén, ha csak az egyik tulajdonostárs értékesíti tulajdoni hányadát, akkor a többi tulajdonostársnak elővásárlási joga van, azaz az adásvételi szerződés szerinti feltételekkel és vételáron a vevő előtt veheti meg az ingatlanhányadot, amennyiben a szerződéstervezet átvétele után a megadott határidőn belül nyilatkozik, hogy élni kíván elővásárlási jogával.
  • Társasházi lakás, vagy lakásszövetkezeti lakás esetén nagyon fontos tényező, hogy a társasházi  alapító okirat, vagy a lakásszövetkezeti alapszabály biztosít-e elővásárlási jogot az ingatlanra, mert ha igen, akkor főszabály szerint minden elővásárlási jogosulttal közölni kell a szerződéstervezetet azzal, hogy megfelelő határidőn belül nyilatkozatot tehet, hogy élni kíván-e elővásárlási jogával, vagy előzetesen be kell szerezni az elővásárlási jogosultak elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatát.
  • Az ingatlan adásvételi szerződés kötelező eleme a felek állampolgársági nyilatkozata. A szerződő felek amellett, hogy nyilatkoznak arról, hogy nagykorú magyar állampolgárok, azt is kijelentik, hogy cselekvőképesek és szerződéskötési képességük nincs korlátozva.
  • Az ingatlan birtokbaadásának  időpontja is feltüntetésre kerül az adásvételi szerződésben, melyet a felek szabadon határozhatnak meg, de a birtokbaadásra szokás szerint a vételár-, több részletben fizetés esetén pedig az utolsó vételárrészlet megfizetését követően kerül sor.
  • Az adásvételi szerződésben kötelező feltüntetni a szerződés felek általi aláírásának és ügyvéd általi ellenjegyzésének helyét és idejét és az eljáró ügyvéd KASZ számát is.

Budapest, 2022. február 24.

Dr. Buda Belián ügyvéd


Ha ingatlanjogi szaktanácsra lenne szüksége - vegye igénybe jogi tanácsadás szolgáltatásunkat!

Bevezető jogi tanácsadásunk keretén belül rendelkezésére állunk és érthetően, gyorsan és megbízhatóan segítünk Önnek kérdései megválaszolásában, jogi problémájának megoldásában.


JOGI TANÁCSADÁS





JOGI ISMERETEK
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
A szerződés megerősítésére szolgáló jogi  biztosítékok közül az egyik legismertebb a foglaló. Ezt a szerződő felek gyakran  alkalmazzák adásvételi szerződések - különösen ingatlan adásvétel - esetén. A  foglalóval kapcsolatban gyakran támadnak félreértések. Mire érdemes figyelni a  foglalónál?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
A hazai ingatlanok jelentős része társasházi  formában működik. A társasház az ingatlan tulajdonosok sajátos közössége, de  általánosságban nincs arra joga, hogy minden ügyben önállóan eljárjon a  közösség nevében. Törvény határozza meg azon ügyek körét, amelyben a társasház önállóan  is felléphet.
ingatlan árverése
Mi történik a bérleti szerződéssel az ingatlan árverése esetén?
A bírósági végrehajtási eljárás során nem kizárt, hogy olyan ingatlan kerül árverezésre, amelyben bérlő lakik. Ilyen esetekben felmerül, hogy az ingatlant lakottan kell-e árverezni? Mi lesz a bérleti szerződés sorsa az ingatlan árverése után?
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!