Felülvizsgálat alatt álló ingatlanok?

Felülvizsgálat alatt álló ingatlanok?

2021-09-09 15:33:54

Az ingatlanok hiteles adatait  az ingatlan-nyilvántartásból ismerhetjük meg. Az ingatlanok adatait bárki  megismerheti a tulajdoni lapról. Mit jelent, ha a tulajdoni lapon az ingatlan  címénél azt látjuk, hogy „felülvizsgálat alatt”? Mit és miért vizsgálnak felül?  Mi a KCR vagy központi címregiszter?


Mit ismerhetsz meg a tulajdoni lapból?

A tulajdoni lap nagyon sok adatot árul el egy ingatlanról, főleg akkor, ha ismerjük, hogy mit hol találunk és mi mit jelent.

A tulajdoni lap 3 nagy részből áll, amit római számokkal jelölnek: I. II. és III. rész.

Mindegyik részben arab számokkal találhatjuk a különböző bejegyzéseket. Minden bejegyzésnél dátumot is láthatsz, ami az adott bejegyzés időpontját mutatja.

A tulajdoni lap I. részében az ingatlan adatait láthatjuk. Például a település nevét, az ingatlan címét, helyrajzi számát, területét és művelési ágát. A művelési ágból tudhatjuk, hogy az ingatlan például lakás, üdülő, termőföld stb.

A tulajdoni lap II. része tartalmazza a tulajdonoskat. Itt tüntetik fel a tulajdonos adatait. A tulajdonos adatain kívül azt is láthatjuk, hogy hogyan szerezte meg a tulajdonjogot, például adásvétellel, ajándékozás vagy öröklés útján stb.

A III. részben az ingatlan terheit láthatjuk. Például azt, hogy van-e haszonélvezeti vagy jelzálogjog bejegyezve az ingatlanra. Egyéb fontos információkat is innen ismerhetünk meg, mint például bizonyos építésügyi korlátozások meglétét.


Mi az a KCR?

Még mielőtt csodálkoznál, hogy ez meg mi, és hogy kerül ide, megnyugtatlak, hogy mindjárt megérted. Nagyon is sok köze van ugyanis a felülvizsgálat alatt álló ingatlanokhoz.

A KCR a központi címregiszter rövidítése.

A központi címregisztert 2015-től hozták létre. A központi címregiszterrel kapcsolatos rendelet kimondja, hogy a Magyarország területén található ingatlannak a központi címregiszterbe bejegyzett címmel kell rendelkeznie.

2015. január 1-től az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanok címadatai a központi címregiszterből kerülnek átvételre. A földhivatal a címeket tartalmazó központi nyilvántartásból, vagyis a központi címregiszterből (KCR) automatikusan veszi át az ingatlanok hivatalos címét.


Ingatlanok felülvizsgálat  alatt?

Bár ijesztőnek tűnhet, ha az ingatlanunk felülvizsgálat alatt áll, - ráadásul úgy, hogy nem is tudunk róla - ettől egyáltalán nem kell megijednünk.

A tulajdoni lapon az ingatlan címe után bizony előfordulhat a „felülvizsgálat alatt” megjelölés.

Mit jelent, ha a tulajdoni lap elején a „felülvizsgálat alatt” olvasható?

A központi címregiszterből történő adat átvételéig az ingatlan-nyilvántartás a „felülvizsgálat alatt” megjegyzést tartalmazza, amit a tulajdoni lapon az ingatlan címe mellett kell feltüntetni. Ez a megjegyzés azonban nem jelenti azt, hogy az ingatlan címe nem érvényes, nem használható, vagy emiatt probléma lenne az ingatlannal. Ez csupán annyit jelent, hogy a hivatalos címadat még nem került átvételre a központi címregiszterből.

Az ingatlan címében történő változásokat már nem a földhivatalok intézik, hiszen az ingatlanok címadatait immár a központi címregiszterből (KCR) kell átvenniük.


A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.

ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu

További hírekért, érdekességekért, kiadványokért látogasd meg az erthetojog.hu oldalt.

Hasznos tippekért, tanácsokért kövess bennünket itt is:

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube

Ha tetszik az ÉRTHETŐ JOG, örömmel vesszük, ha ezt megosztod velünk.


JOGI ISMERETEK
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
A szerződés megerősítésére szolgáló jogi  biztosítékok közül az egyik legismertebb a foglaló. Ezt a szerződő felek gyakran  alkalmazzák adásvételi szerződések - különösen ingatlan adásvétel - esetén. A  foglalóval kapcsolatban gyakran támadnak félreértések. Mire érdemes figyelni a  foglalónál?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
A hazai ingatlanok jelentős része társasházi  formában működik. A társasház az ingatlan tulajdonosok sajátos közössége, de  általánosságban nincs arra joga, hogy minden ügyben önállóan eljárjon a  közösség nevében. Törvény határozza meg azon ügyek körét, amelyben a társasház önállóan  is felléphet.
ingatlan árverése
Mi történik a bérleti szerződéssel az ingatlan árverése esetén?
A bírósági végrehajtási eljárás során nem kizárt, hogy olyan ingatlan kerül árverezésre, amelyben bérlő lakik. Ilyen esetekben felmerül, hogy az ingatlant lakottan kell-e árverezni? Mi lesz a bérleti szerződés sorsa az ingatlan árverése után?
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!