Ingatlan adásvételről egyszerűen, szakszerűen és érthetően 1. rész

Ingatlan adásvételről egyszerűen, szakszerűen és érthetően 1. rész

2022-03-08 12:45:24

Írásunkkal segítséget és tájékoztatást nyújtunk az alapvető kérdésekben az ingatlant eladni-, illetve venni szándékozók számára.



  • án a tulajdonjog földhivatali bejegyzéséhez kizárólag közokirat vagy ügyvéd által ellenjegyzett szerződés szolgálhat, azaz enélkül nem lehetséges az ingatlan adásvétel.

  • Az ügyvédet a gyakorlat szerint általában a vevő kéri fel az ingatlan adásvétel lebonyolítására, és ő is fizeti ennek ügyvédi munkadíját, de a felek megállapodhatnak ettől eltérően is.

  • Az adásvételi szerződéshez szükség van minden fél személyi igazolványán, lakcímkártyáján és adókártyáján található adatokra, és ezen okiratokat a szerződéskötés aláírásánál is be kell mutatni az eljáró ügyvédnek az azonosítás érdekében, ezért az érvényes fent megjelölt okiratok hiányában nem lehetséges a szerződéskötés.

  • Az ügylethez szükség van még az adásvétel tárgyát képező ingatlan tulajdoni lapjára, melyből megállapíthatók az ingatlan pontos adatai, valamint az, hogy van-e teher az ingatlanon. Előbbiek a szerződés részét képezik. A tulajdoni lapot az eljáró ügyvédnek a szerződéskötés napján kötelező ismét lekérnie, hogy lássa, hogy az eltelt időben nem történt-e változás.

  • A feleknek meg kell határozniuk az ingatlan vételárát és a vételár megfizetésének módját. A vételár alapján számítandó ki az eladó esetleges személyi jövedelemadó fizetési, és a vevő illetékfizetési kötelezettségének mértéke.

  • Ha a vevő a vételár megfizetéséhez bankkölcsönt szeretne igénybe venni, akkor az ügyvédnek szüksége van az adásvételi szerződéshez a kölcsönt folyósító bank nevére, mivel a bankok egyedileg meghatároznak bizonyos feltételeket, melyeknek mindenképpen szerepelnie kell az adásvételi szerződésben a kölcsön folyósításához.

  


Dr. Buda Belián ügyvéd


Ha ingatlanjogi szaktanácsra lenne szüksége - vegye igénybe jogi tanácsadás szolgáltatásunkat!

Bevezető jogi tanácsadásunk keretén belül rendelkezésére állunk és érthetően, gyorsan és megbízhatóan segítünk Önnek kérdései megválaszolásában, jogi problémájának megoldásában.


JOGI TANÁCSADÁS

JOGI ISMERETEK
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
A szerződés megerősítésére szolgáló jogi  biztosítékok közül az egyik legismertebb a foglaló. Ezt a szerződő felek gyakran  alkalmazzák adásvételi szerződések - különösen ingatlan adásvétel - esetén. A  foglalóval kapcsolatban gyakran támadnak félreértések. Mire érdemes figyelni a  foglalónál?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
A hazai ingatlanok jelentős része társasházi  formában működik. A társasház az ingatlan tulajdonosok sajátos közössége, de  általánosságban nincs arra joga, hogy minden ügyben önállóan eljárjon a  közösség nevében. Törvény határozza meg azon ügyek körét, amelyben a társasház önállóan  is felléphet.
ingatlan árverése
Mi történik a bérleti szerződéssel az ingatlan árverése esetén?
A bírósági végrehajtási eljárás során nem kizárt, hogy olyan ingatlan kerül árverezésre, amelyben bérlő lakik. Ilyen esetekben felmerül, hogy az ingatlant lakottan kell-e árverezni? Mi lesz a bérleti szerződés sorsa az ingatlan árverése után?
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!