Megbízás vagy meghatalmazás?

Megbízás vagy meghatalmazás?

2020-12-11 13:45:34

Az életben vannak olyan dolgok, amivel sűrűn találkozunk. Az egyik ilyen a  megbízás, illetve a meghatalmazás. Viszonylag gyakran hangzik el, hogy  "Téged bízlak meg, hogy...(vásárolj be, menj el a postára, oldd meg ez a feladatot,  vedd át a nevemben stb.)" De, mit jelent ez pontosan? Ilyenkor mindig  megbízásról beszélhetünk, vagy esetleg meghatalmazásról? Persze szigorúan jogi  értelemben, de mint az olvasóim már tudhatják, a jog minden nap velünk van, még  akkor is, ha nem is gondolnád. Tehát, megbízás vagy meghatalmazás?


Megbízás vagy meghatalmazás?

A megbízás két fél között létrejött szerződés.

Ezzel szemben:

A meghatalmazás egy egyoldalú nyilatkozat.

Vagyis a meghatalmazó adja a meghatalmazott részére, az nem a felek megállapodásán alapul.


A meghatalmazás

A meghatalmazás képviseleti jogot hoz létre. A meghatalmazó feljogosít egy másik személyt (ő lesz a meghatalmazott), hogy a meghatalmazó nevében nyilatkozzon, őt képviselje. Ez azonban önmagában nem kötelez, mint egy szerződés.

Például adhatunk meghatalmazást a szomszédnak, hogy vegye át a postánkat a nyaralás ideje alatt. Ezzel azonban nem kötelezzük őt arra, hogy elmenjen a postára intézni az ügyeinket.


Lényeges különbség: a képviseleti jog

A megbízás a megbízó és a megbízott közötti viszonyt rendezi. Ez egy szerződés a két fél között. A megbízási szerződés azonban önmagában nem biztosít képviseleti jogot.

Például, amikor megbízunk egy ügyvédet, hogy készítsen el egy szerződést, akkor a szerződés elkészítésére szóló megbízás nem jelenti egyben azt is, hogy az ügyvéd helyettünk alá is írhatná a szerződést. A nevünkben történő aláírásra csak akkor van lehetőség, ha erre meghatalmazást adunk. Ugyanígy hatóságok előtti képviselet esetén is szüksége van a megbízottnak egy meghatalmazásra is, hogy eljárhasson a megbízó nevében.

A fenti példánál maradva, ha arra kötünk megbízási szerződést, hogy valaki a cég iratait a postára vigye, ez még nem jelenti egyben azt is, hogy meghatalmaztuk őt a cég hivatalos leveleinek átvételére is. Ha szeretnénk, hogy az átvételt is ő intézze, akkor ehhez szükséges egy erre vonatkozó meghatalmazás.


Megbízás és meghatalmazás: külön papíron vagy egyben?

A meghatalmazást sok esetben külön irat tartalmazza. Ez célszerű, hiszen így könnyebb és egyértelműbb az ügyintézés a meghatalmazott számára.

Az sincs kizárva, hogy a megbízási szerződésben legyen benne. Ez azonban nem a legjobb megoldás, hiszen ilyen esetben a meghatalmazottnak magát a megbízási szerződést kellene bemutatni, átadni az ügyintézéskor, hogy képviseleti jogát igazolja. Viszont a szerződés minden részlete nem feltétlenül tartozik arra, akinek át kellene adni a meghatalmazást. Ennek elkerülésére javaslom, hogy a képviseleti jog szerződésben történő rögzítése mellett készüljön külön meghatalmazás is.


A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd


- - - - - - - -

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.

ÉRTHETŐ JOG –  A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu

Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.

Kövess bennünket itt is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest.

JOGI ISMERETEK
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
A szerződés megerősítésére szolgáló jogi  biztosítékok közül az egyik legismertebb a foglaló. Ezt a szerződő felek gyakran  alkalmazzák adásvételi szerződések - különösen ingatlan adásvétel - esetén. A  foglalóval kapcsolatban gyakran támadnak félreértések. Mire érdemes figyelni a  foglalónál?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
A hazai ingatlanok jelentős része társasházi  formában működik. A társasház az ingatlan tulajdonosok sajátos közössége, de  általánosságban nincs arra joga, hogy minden ügyben önállóan eljárjon a  közösség nevében. Törvény határozza meg azon ügyek körét, amelyben a társasház önállóan  is felléphet.
ingatlan árverése
Mi történik a bérleti szerződéssel az ingatlan árverése esetén?
A bírósági végrehajtási eljárás során nem kizárt, hogy olyan ingatlan kerül árverezésre, amelyben bérlő lakik. Ilyen esetekben felmerül, hogy az ingatlant lakottan kell-e árverezni? Mi lesz a bérleti szerződés sorsa az ingatlan árverése után?
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!