Miért előnyös a bankszámlára szóló haláleseti rendelkezés?

Miért előnyös a bankszámlára szóló haláleseti rendelkezés?

2016-02-09 11:26:34

A családban bekövetkező haláleset eleve sok nehézséggel járó esemény. Ráadásul az is előfordulhat, hogy az örökösöknek az elhunyt bankszámlájához való hozzáférése is megnehezedik, hiszen ki kell várni a hagyatéki eljárás befejeződését. Hogyan tehet arról az örökhagyó, hogy ez ne következzen be? Öröklésnek minősül-e a bankszámláról való haláleseti rendelkezés?   


A bankszámla öröklése

Az elhunyt személy bankszámláján lévő egyenleg főszabály szerint ugyanúgy öröklés alá esik, mint az örökhagyó bármely más vagyontárgya. Ha az örökhagyó végrendeletet hagyott hátra, akkor az öröklés rendjét a végrendelet határozza meg, feltéve persze, hogy a bankszámláról a végrendeletben rendelkezett.
Végrendelet hiányában a törvény határozza meg az öröklés rendjét a bankszámla esetében is. Tehát elsődlegesen az elhunyt gyermekei és házastársa öröklik a bankszámlán lévő összeget, egyenlő arányban.

Haláleseti rendelkezés

A pénzintézeteknél lehetőség van arra, hogy a számlatulajdonos halála esetére megjelölje azt a személyt, aki a bankszámlája, betétszámlája tekintetében kedvezményezett lesz. Ennek a legfontosabb következménye az lesz, hogy az örökhagyó halálakor a számlán lévő összeg nem esik öröklés alá, tehát nem kerül be az örökhagyó hagyatékába. Az ilyen számlára tehát nem terjed ki a hagyatéki eljárás, hanem az összeget a kedvezményezett részére fogja kifizetni a pénzintézet. 

Miért előnyös?

A haláleseti rendelkezés egyik legfontosabb előnye, hogy a bankszámla tekintetében nem kell megvárni a hagyatéki eljárás befejezését, amely több hónapig is elhúzódhat, nem is beszélve egy estleges öröklési vitáról. Ha a számlatulajdonos nem jelöl kedvezményezettet, akkor viszont az örökösök csak akkor férhetnek hozzá a bankszámlához, ha a hagyatéki eljárás jogerősen befejezésre kerül.
Szintén megemlítendő, hogy a haláleseti rendelkezéssel érintett bankszámlán lévő összeg nem esik a kötelesrész alá sem (hisz nem is része a hagyatéknak). Tehát ha nem az örökhagyó gyermeke, házastársa, szülője a haláleseti kedvezményezett, akkor kötelesrész címén sem támaszthatnak igényt a bankszámlára.
    Ha például az elhunytnak házastársa és kiskorú gyermeke van, és a bankszámlán lévő összeg a törvényes öröklés szabályai szerint öröklődik, akkor az ahhoz vezet, hogy a gyermek által örökölt összeg zárolásra kerül, és azzal csak a gyámhatóság hozzájárulásával rendelkezhet a szülő, a gyermek nagykorúvá válásáig. Ezt a helyzetet szintén elkerülheti a számlatulajdonos, ha a házastársát jelöli meg haláleseti kedvezményezettként.     

Dr. Szabó Gergely
ügyvéd

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

A megbízható jogi képviselő

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
(1) 266-6621

- - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

JOGI ISMERETEK
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
A szerződés megerősítésére szolgáló jogi  biztosítékok közül az egyik legismertebb a foglaló. Ezt a szerződő felek gyakran  alkalmazzák adásvételi szerződések - különösen ingatlan adásvétel - esetén. A  foglalóval kapcsolatban gyakran támadnak félreértések. Mire érdemes figyelni a  foglalónál?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
A hazai ingatlanok jelentős része társasházi  formában működik. A társasház az ingatlan tulajdonosok sajátos közössége, de  általánosságban nincs arra joga, hogy minden ügyben önállóan eljárjon a  közösség nevében. Törvény határozza meg azon ügyek körét, amelyben a társasház önállóan  is felléphet.
ingatlan árverése
Mi történik a bérleti szerződéssel az ingatlan árverése esetén?
A bírósági végrehajtási eljárás során nem kizárt, hogy olyan ingatlan kerül árverezésre, amelyben bérlő lakik. Ilyen esetekben felmerül, hogy az ingatlant lakottan kell-e árverezni? Mi lesz a bérleti szerződés sorsa az ingatlan árverése után?
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!