Kaució, kaukció vagy óvadék? Tisztázzuk, hogy mi mit jelent 2736. oldal

Kaució, kaukció vagy óvadék? Tisztázzuk, hogy mi mit jelent

2020-09-17 16:20:49

Az iskola kezdete előtt még inkább felélénkül a lakások bérbeadása, hiszen sok fiatal keres megfelelő ingatlant az iskolai időszakra. A bérleti szerződéseknél szinte kihagyhatatlan a kaució. Akkor ez most kaució, kaukció vagy óvadék? Melyik mit jelent? Hogyan használható fel és mikor kell visszaadni?


Kaució, kaukció, óvadék?

Elsőként érdemes megnézni, hogy melyik mit jelent?


Kaució

A kaució tulajdonképpen az óvadék köznapi elnevezése. Sokan kaucióként ismerik magát az óvadékot. A kaució tulajdonképpen egy biztosíték.


Kaukció

Ha a kaució egy biztosíték, akkor mi lehet a kaukció, amiben egy plusz „k” is van?

Ez a kérdés kissé becsapós. Ugyanis a kaukció valójában nem létezik. Ez valószínű a kaució félrehallásából alakulhatott ki, és sajnos eléggé elterjedt. Sokan tévesen és hibásan mondják, írják a kaució helyett, hogy kaukció. A világhálón olyan véleményt is találhatunk, hogy nyugodtan használd a kaukciót, mert az a kifejezés amit használunk helyes lesz. Nyelvész nem vagyok, de ha belegondolunk, kissé „sántít” ez a megközelítés. Ennyi erővel felesleges minden nyelvtani szabály, helyesírás? A „hülyeség” is nyugodtan és teljes létjogosultsággal lehetne „hüjeség”, mert sokan helytelenül írják? Én inkább azt javaslom, hogy használd helyesen, vagyis a kaució maradjon kaució vagy óvadék. A kaukciót pedig felejtsük el.


Óvadék

Ahogy már fent kiderült, az óvadék ugyanaz, mint a kaució. A jogi nyelvben az óvadékot használjuk. A törvény is óvadékként ismeri és említi ezt a biztosítékot. Az óvadék lényege, hogy abban az esetben nyújt biztosítékot, ha a szerződő fél nem teljesítené a szerződésben foglalt kötelezettségét vagy kárt okozna.


Mi  adható óvadékként?

Anélkül, hogy részletesen belemennénk a teljes jogi szabályozás ismertetésébe, a mindennapi életben leggyakrabban előforduló esetet nézzük meg. Ez tipikusan a pénz. Vagyis kaucióként pénzt szokás adni. Ez nyújtható készpénz formájában, de arra is van lehetőség, hogy egy bankszámlán szereplő összeget jelöljenek meg a kaució tárgyaként. Ezt az úgynevezett bankszámlapénzt a Polgári Törvénykönyv fizetésiszámla-követelésnek nevezi.


Kaució  ingatlan  bérlés esetén

Ingatlan bérlésnél kaucióként jellemzően pénzóvadékkal találkozhatunk. Ilyen esetben pénz átadására kerül sor. Az átadás történhet készpénzben, vagy akár a bérbeadó bankszámlájára történő befizetéssel, illetve részére történő átutalással is. A lényeg, hogy az óvadék összege ténylegesen a bérbeadóhoz kerül, ő rendelkezhet felette.


Mikor  óvadék az átadott pénz?

Ahhoz, hogy az előre átadott összeg óvadéknak minősüljön, a feleknek ebben meg kell állapodniuk. A bérleti szerződésben egyértelműen rögzíteni kell, hogy milyen összeget tekintenek óvadéknak, és mi az, ami mondjuk előre megfizetett bérleti díj.


A  kaució felhasználása

A kauciót a bérbeadó abban az esetben használhatja fel, ha a bérlő a bérleti szerződésből eredő fizetési kötelezettségét megszegi vagy a bérbeadónak kárt okoz. Ilyen eset lehet, ha a bérlő nem fizeti ki a bérleti díjat, nem rendezi a lakás közüzemi díjait, melyet a szerződés szerint neki kellene. Sor kerülhet a kaució felhasználására akkor is, ha a bérlő valamilyen kárt okoz az ingatlanban, például egy házibuli alkalmával összetöri a berendezési tárgyakat.

A lényeg, hogy a bérbeadó csak indokolt esetben használhatja fel a kauciót. Az nem az ő pénze, vagyis nem költheti el mondjuk egy nyaralásra. Az óvadék egy biztosíték, hogy a bérlő nem szerződésszerű magatartása esetére a bérbeadó ne maradjon hoppon.

Ugyanakkor a bérbeadó sem élhet vissza a kaucióval. Például nem kreálhat „képzelt károkat”. Azt sem teheti meg, hogy a kaucióval nem számol el a bérlő felé, nem igazolja, hogy mit és miért vont le, használt fel belőle.


Mikor  jár vissza a kaució?

A bérlet  megszűnésével a bérbeadó köteles a kaucióval elszámolni. Az elszámolás azt jelenti, hogy a bérbeadó megvizsgálja, hogy volt-e olyan fizetési kötelezettség, amit a bérlő nem teljesített, illetve okozott-e kárt az ingatlanban. Amennyiben a bérlő mindent rendben teljesített, kifizette a szükséges számlákat, nem okozott kárt az ingatlanban, akkor a kaució visszajár neki.

Annak érdekében, hogy a vitákat elkerüljük, fontos, hogy a bérleti szerződés megfelelően legyen elkészítve, pontosan kerüljön rögzítésre, hogy kinek mik a jogai és kötelezettségei. Ezen túl az is lényeges, hogy az ingatlan átadásakor és a bérlet megszűnése után annak visszaadásakor a lehető legjobban rögzítsük a történteket, az ingatlan aktuális állapotát.

Mint minden szerződésnél ingatlan bérlés esetén is alapvető elvárás és egyben jogszabályi kötelezettség is, hogy a felek megfelelően együttműködjenek.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd


 - - - - - - - -

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.


ÉRTHETŐ JOG –  A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu

Hasznos  tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.

Kövess  bennünket itt is: Facebook, Instagram,  LinkedIn, Pinterest,  YouTube.

JOGI ISMERETEK
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
Mire érdemes figyelni foglaló esetén?
A szerződés megerősítésére szolgáló jogi  biztosítékok közül az egyik legismertebb a foglaló. Ezt a szerződő felek gyakran  alkalmazzák adásvételi szerződések - különösen ingatlan adásvétel - esetén. A  foglalóval kapcsolatban gyakran támadnak félreértések. Mire érdemes figyelni a  foglalónál?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
A hazai ingatlanok jelentős része társasházi  formában működik. A társasház az ingatlan tulajdonosok sajátos közössége, de  általánosságban nincs arra joga, hogy minden ügyben önállóan eljárjon a  közösség nevében. Törvény határozza meg azon ügyek körét, amelyben a társasház önállóan  is felléphet.
ingatlan árverése
Mi történik a bérleti szerződéssel az ingatlan árverése esetén?
A bírósági végrehajtási eljárás során nem kizárt, hogy olyan ingatlan kerül árverezésre, amelyben bérlő lakik. Ilyen esetekben felmerül, hogy az ingatlant lakottan kell-e árverezni? Mi lesz a bérleti szerződés sorsa az ingatlan árverése után?
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!