Akkor is a tulajdonos fizeti a tartozást, ha a bérlő nevén volt a gázóra?

Akkor is a tulajdonos fizeti a tartozást, ha a bérlő nevén volt a gázóra?

2015-12-08 14:44:15

Már jócskán benne járunk a fűtési időszakban, és sajnos előfordul, hogy a lakások bérlői különböző módokon el akarják kerülni a számlák kifizetését. Arra is sok példa van, hogy a bérlők tavaszra „eltűnnek” a lakásból, a bérbeadóra hagyva a ki nem fizetett fogyasztást. A tulajdonos még akkor sem lehet teljesen nyugodt, ha a gázszolgáltatóval a bérlőnek van szerződése. Ilyen esetben is előfordulhat-e, hogy a tulajdonos kénytelen fizetni?                   


Hogyan számolnak el?

Többféle gyakorlat is létezik arra nézve, hogy a bérleti szerződés ideje alatt a közüzemi díjakat miként fizeti meg a bérlő. Az egyik megoldás, hogy a számlák továbbra is a bérbeadó nevére jönnek, aki maga rendezi számlákat, de időközönként elszámol a bérlővel. Van arra is példa, hogy a bérlő olyan összegű bérleti díjat fizet, amibe mintegy átalányként belefoglalják a közüzemi díjakat is, így nincs külön bérleti díj és rezsi. Ezekben az esetekben rendszerint a mérőórák, szerződések a tulajdonos nevén maradnak, aki maga intézi a befizetést.
Egy másik módszer, hogy a bérlő maga köt szerződést a szolgáltatóval, így a számlák is az ő nevére jönnek, és maga fizeti be ezeket. Ilyenkor általában a szükséges leolvasásokat, óraállás bemondásokat is a bérlő végzi el.   

Mi a helyzet, ha tartozás marad?

Különösen a gázszolgáltatásnál szokott előfordulni, hogy a bérlő alacsonyabb óraállást mond be, mint a valódi fogyasztás. Így csak a bérlő távozása után derül ki, hogy a tényleges fogyasztás fényében nagy tartozás maradt hátra, vagy pedig központi fűtés esetén egyszerűen nem fizette be a számlákat. 
Sok tulajdonos nyugodtan ül a babérjain, gondolván, ha a bérlő nevén van a gázóra, ill. ha díjfizetőként ő van szerződésben, akkor csak rajta lehet követelni az esetleges tartozást. Sajnos azonban ez nem így van. Távhőszolgáltatás esetén, ha a bérlő vállalta a díj fizetését a szolgáltató felé, akkor az ingatlan tulajdonosa a távhőszolgáltatásról szóló törvény alapján kezesként továbbra is felel a tartozásokért. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatónak első körben a bérlőtől kell megkísérelni a tartozás behajtását, de ha ez nem sikerül, akkor a tulajdonosnak kell helytállni a tartozásért. Ezt követően aztán a tulajdonosnak már kevés esélye lesz, hogy az általa kifizetett tartozást a volt bérlőjén behajtsa.
Egyedi gázfűtéses lakás esetében sem sokkal jobb a helyzet. Ha ebben az esetben a szolgáltatóval a bérlő köt szerződést, de utóbb a fogyasztást nem fizeti meg, akkor a tulajdonos nehezen tudja majd a nevére visszaíratni a szerződést. Ugyanis a földgázellátásról szóló törvény rendelete szerint a tulajdonos nevére is csak akkor lehet névátírást végezni, ha nincs a lakáson kifizetetlen tartozás. Ebben az esetben pedig, ha a tulajdonos vissza akarja íratni a gázórákat, kénytelen lesz kifizetni a tartozást, amit aztán persze megpróbálhat behajtani a volt bérlőjén, nem mindig sikerrel.       

Legyünk elővigyázatosak
  
Ha a bérbeadó el akarja kerülni a hátrahagyott nagy összegű tartozást, még az sem teljesen biztos módszer, ha maga intézi a befizetést, és utólag számol el a bérlővel. Ha ugyanis a bérlő olvassa le a mérőórákat, akkor mindenképpen javasolt, hogy a bérbeadó időnként ellenőrizze a valós és a bemondott óraállást, amellyel elkerülhető, hogy valaki bérlőként akár éveken keresztül tartozást halmozzon fel. Ehhez még nem is feltétlenül kell elmennie a lakásba, hiszen manapság már a lefényképezett óraállást is könnyen meg tudja küldeni számára a bérlő, ami összevethető a számlán feltüntetett fogyasztással. A bérbeadónak joga van mindezeket, és a számlák befizetését is ellenőrizni, még akkor is, ha a számlák a bérlő nevére jönnek.  

ALBÉRLET
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució a szerződéses  kötelezettségvállalások biztosítására használt eszköz. Leginkább a bérleti  szerződések körében találkozhatunk a kaucióval, de számos más szerződéshez  kapcsolódó biztosítékként is szerepelhet. Mit érdemes tudni a kaucióról? 
albérlet zugló
Lassult a lakbérek emelkedése 2021 augusztusban
A hét hónapja tartó folyamatos emelkedés ellenére az árak az egy évvel korábbi szintet átlagosan mindössze 3–4%-kal haladták meg. 
Budapesten csökkentek, Vidéken nőttek az albérlet árak
Budapesten csökkentek, Vidéken nőttek az albérlet árak
Budapesten augusztus közepén a kiadásra kínált lakások és házak bérleti díja 5 ezer forintos csökkenést mutat 2020 augusztusához képest, és 20 ezer forintos visszaesést 2019 azonos időszakához képest. 
15%-ot csökkentek a lakásbérleti díjak
15%-ot csökkentek a lakásbérleti díjak
A KSH legfrissebb kimutatása szerint országosan-, és Budapesten is a 2018-as szintre csökkent a kiadó lakások átlagos kínálati ára az év végére, ami 2020 januárjához képest 15%-os csökkenést jelent.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!