Egyre nagyobb lakóprojektek nőnek ki a földből Budapesten

Egyre nagyobb lakóprojektek nőnek ki a földből Budapesten

2021-05-13 13:49:11
Forrás:

Az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, ami nem meglepő, tekintve, hogy Budapesten több nagyobb projekt is elinidult. Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerit a nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.

portfolio.hu Ingatlan 


Tegnap a teljes magasépítési szektoré volt a főszerep: összességben 2021 első negyedévében 340 milliárd forint értékben léptek magasépítési projektek kivitelezési fázisba, ami a korábbi évekhez viszonyítva gyenge három hónapot jelentett.

Új lendületet kapott a társasházi lakásépítés

A magasépítéseken belül nem a legnagyobb, de azért jelentős részt képvisel a társasházi lakásépítés, ami új lendületet kaphat a következő hónapokban az újra 5 százalékra csökkentett lakásáfa miatt. Így várhatóan az idei évi Aktivitás-Kezdés értéke jelentősen magasabb lesz a tavalyinál. A folyamat kezdetét jól alátámasztják az idei első negyedéves adatok, amelyek azt mutatják, hogy a tavalyi év Aktivitás-Kezdés számainak folyamatos csökkenése után január-márciusban ismét növekedésre került sor.

2021 ELSŐ NEGYEDÉVÉRE VONATKOZÓ AKTIVITÁS-KEZDÉS MUTATÓ ÉRTÉKE 79 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI, ENNÉL CSAK EGY-EGY 2019-ES ÉS 2020-AS NEGYEDÉVBEN INDULTAK EL MAGASABB ÉRTÉKBEN TÁRSASHÁZI LAKÁSÉPÍTÉSEK.

Az Aktivitás-Befejezés az Aktivitás-Kezdés mutatóval ellentétben tavaly folyamatosan növekedett. Ez a növekedés a 2021-es első negyedévben megtorpant, ami azonban nem meglepő, mivel az első negyedévben általában mindig kicsit alacsonyabb a befejezett projektek értéke. Az év további részében – figyelembe véve a várható átadási időket - az elkészülő társasházi projektek összege az előző évhez hasonlóan magas maradhat.



A főváros és környéke dominál a társasházi lakásépítésekben

Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, a terület részesedése 79% százalékos volt, ami jelentős növekedés a 2014-2020-as időszakot jellemző 60%-os átlaghoz képest. Ezzel párhuzamosan mind a nyugati, mind a keleti régiók részesedése csökkent. A keleti régiók eleve alacsony, 15 százalékos részesedése az idei első negyedévben 5 százalékra csökkent.

Budapest szerepének növekedésében több nagyobb projekt elindulása játszott szerepet, úgy mint:

Hagyományosan a fővárosban alapvetően nagyobb volumenű építkezések indulnak el, mint vidéken, illetve a korábban már a fiókban lévő terveknek köszönhetően gyorsabban tudtak reagálni a fejlesztők az áfaváltozásra. A nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.



Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.


Címlapkép: Shutterstock

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
https://ingatlanspecialistak.hu/ingatlanarak-kontroll-nelkul/
INGATLANÁRAK, KONTROLL NÉLKÜL
BUDAPESTEN JANUÁRTÓL TÖBB, MINT 60 EZER FORINTTAL EMELKEDETT A LAKÁSOK NÉGYZETMÉTERÁRA!Bár a járvány ideje alatt az ingatlanpiaci árakban történt egy kis visszaesés, a korlátozások enyhítése újra felhajtóerőként hatott az ingatlanok árára, és ebben még nincs benne az építőipari alapanyagok drágulása...
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!