Lakásfelújítási támogatás 2021-2022

Lakásfelújítási támogatás 2021-2022

2021-02-16 09:40:15

A lakáspiac szereplői közül sokan vásároltak használt lakásokat, ingatlanokat. Miután kifizették a vételárat és egyéb járulékos költségeket, sok családnál éppen maradt annyi, hogy egy egészségügyi festéssel be is tudtak költözni. Közben eltelt egy-két év és egyre sürgetőbb lett egy alaposabb felújítás, vagy a család igényei alapján egy nagyobb átalakítás a megvett – s immár otthonukként funkcionáló – lakásban.


De ez az igény felmerül akkor is, ha már huzamosabb ideje él a tulajdonos egy ingatlanban, amit szeretne korszerűbbé, kényelmesebbé, biztonságosabbá tenni.


Nos, erre született meg a Magyar Közlöny 2020. évi 259. számban megjelent 518/2020-as kormányrendelet, mely 2021. január 1-én lépett hatályba.


Mit jelent ez az otthonukat felújítani szándékozók részére?


Először is, mihez lehet igénybe venni?


Lakóház bővítésére, felújítására vagy korszerűsítésére. Ez a lista eléggé bő, azaz sok mindenre kiterjed az igénybevételi lehetőség. Ilyen lehet: víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje, fürdőszoba kialakítása, épület szigetelése, nyílászárók cseréje, klíma berendezés, napkollektor, belső tér korszerűsítés (burkolás, festés, tapétázás), belső lépcsők, galéria. A teljes lehetőséget a kormányrendelet részletesen felsorolja, de hitel igény esetén a hitelbiztosító erről tételesen tájékoztatja az igénylőt.



-          Ki veheti igénybe a felújítási támogatást? Csak azok a családok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek és egy saját ingatlanra, egyszeri alkalommal használhatják fel.

-          Milyen időtartalom belül igényelhető a lakás felújítási támogatás? 2021. január 1. és 2022. december 31. között időtartam alatt vehető igénybe.


-          Milyen összegű a támogatás? Maximum 6 millió forint számlával igazolt költség után a támogatás maximális összege összesen 3 millió forint lehet. Az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban történő megosztásában. Ez tehát azt jelenti, hogy ha 6 millió forintba kerül a felújítás és ennek az egyik része anyagköltség, a másik része munkadíj, akkor így fele-fele részben élhetnek a felújítási támogatással. Tehát maximum 1,5 millió forintot munkadíjra és maximum 1,5 millió forintot anyagköltségre számolhatnak el.


És most jön a csavar! A teljes felújítást az igénylőnek kell előre megfizetnie. Vagyis ha sikerült a lakásfelújítás, annak költségeit maguknak a családoknak kell megelőlegezni. A pénzt utólagos igényléssel a Magyar Államkincstártól (MÁK) fogják visszakapni.  A támogatás 50 százalékos hányada csak akkor jelenik meg az igénylőnél, ha már a teljes összeget kifizette és ezt a tényt számlával igazolja.


Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre a lakásra fordítandó felújítási összeg, akkor kedvezményes hitel is igényelhető kedvező kamatozással.


-          Milyen feltételekkel igényelhető a lakásfelújítási hitel?  Egyik sarkalatos feltétel, hogy az igénylő(k) bejegyzett legalább 50% tulajdoni hányaddal rendelkezzenek a szóban forgó ingatlanban, valamint a bejegyzett lakóhelyen (az adott címen) a kérelmező legalább 1 éve ott is éljen.


-          Milyen korú gyermeket nevelő családok igényelhetik a hitelt? Nos, az alábbi életkorú és jogállású gyermeket lehet figyelembe venni: magzatkorú /betöltött 12. hét/.  25 év alatti /vér szerinti, örökbe fogadott, eltartott/ és a 25 év feletti személyt, aki megváltozott munkaképességű.

 

-          Hogy lehet hozzájutni a lakástámogatási hitelhez? A támogatás a jelen rendelet hatálybalépését (2021. január 1.) követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető.A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

 

-            Még egy kérdés. Vajon többször is igényelhető a támogatás?  Nem. Minden család csak egyszer veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást. Ha eladja a lakást, nem kell visszafizetnie a felújítási támogatást, de többször azt már nem veheti igénybe. Az új tulajdonos, aki megvette az ingatlant, és korábban nem vette igénybe az otthonfelújítási programot, akkor ezt megteheti ugyanerre a lakásra. 

 

Természetesen ez a rövid ismertető, csak tájékoztatás. Amennyiben ezzel a konstrukcióval szeretné az otthonát, ingatlanát felújítani – kérem, keresse meg szakértő kollégánkat, Várkonyi Ádámot és minden további kérdésére szakszerű választ és az ügyintézésben hathatós segítséget fog kapni tőle.


Eladó családi ház és lakás kínálatban partnerünk a Lakascentrum.hu!


GAZDASÁG
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24
lakás építés
Visszaesett az adásvételek száma a hazai lakáspiacon - Merre megyünk tovább?
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott. A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon.Portfolio2022. május 02. 15:05
kamat
Kamat kisokos: Tudod, hogy mikor miért fizeted?
A kamatról már bizonyára  hallott mindenki ezt-azt, sokunk számára nem ismeretlen fogalom Ám a kérdés az,  hogy többféle kamat is létezik? Mikor kell fizetni? Melyik kamatról nem  hallottak a legtöbben? Mit kell mindenképpen tudnunk, ha nem vagyunk pénzügyi  szakemberek?
lakások
Megőrülnek a magyar családok az otthonfelújítási támogatásért - Elérte a százezret az igénylések száma
Több mint százezer család igényelte otthona felújításához a vissza nem térítendő állami támogatást - közölte Zsigó Róbert, családokért felelős parlamenti államtitkár hétfőn Facebook-oldalán.Portfolio  2022. február 14. 09:47
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!