A fél fizetésünk lakbérre megy el

A fél fizetésünk lakbérre megy el

2016-09-01 16:34:47
Forrás: portfolio.hu

Nyugat-Európában egy átlagos albérlő a jövedelmének mintegy 25 százalékát fordítja lakhatásra, míg Magyarországon ez akár 50 százalék is lehet - közölte az InfoRádió kérdésére az Otthontérkép vezető elemzője. Ditróy Gergely szerint hazánkban továbbra is megközelíti a 90 százalékot azoknak az aránya, akik saját tulajdonú ingatlanban élnek. 


"Azt régóta lehet tudni, hogy Magyarországon, illetve az egykori keleti blokk országaiban jóval magasabb azoknak az aránya, akik saját tulajdonú lakásban laknak, mint a nyugat-európai országokban, például Németországban, Ausztriában, Svájcban és az Egyesült Királyságban is - ott 50 százalék környékén van ez a mutató, nálunk 80-nál is több. Romániában jóval 90 százalék fölött vannak azok, akik saját tulajdonú lakásban élnek" - magyarázta Ditróy Gergely.

Az Otthontérkép vezető elemzője hozzátette, ez a mutató azért fontos, mert egy olyan országban, ahol milliószámra élnek emberek különböző minőségű bérlakásokban, a jól átgondolt feltételekkel működő piacnak megvannak a hagyományai is. 
Ditróy Gergely arra hívta fel a figyelmet: "az árakat úgy érdemes összehasonlítani, hogy milyen arányban kell az átlagos jövedelmünket lakhatásra fordítani." 
Jelenleg Magyarországon meglendültek a bérlakásárak, amelynek több oka is van; például az ingatlanok turisztikai típusú felhasználása, valamint az, hogy a fiatalok első körben inkább bérelnek, nem akarnak lakást vásárolni, hitelt felvenni - jegyezte meg az Otthontérkép vezető elemzője.

"Magyarországon jelenleg, a hivatalos átlagfizetésekhez képest, 35-50 százalék között mozog a kétkeresős modell lakhatásra fordított költsége. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy 70-80 négyzetméteres bérelt lakásra a teljes bevételünk majdnem felét rá kell szánni. Nyugat-Európában ez 25 vagy az alatti százalék is lehet" - emelte ki Ditróy Gergely.

Az Otthontérkép vezető elemzője hozzátette, a visegrádi országokban nem annyira jó a helyzet mint a németeknél, de Magyarországon most alacsonyan vannak a hivatalos átlagkeresetek, míg tény az is, hogy a lakásárak mindenhol magasabbak.

ALBÉRLET
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució a szerződéses  kötelezettségvállalások biztosítására használt eszköz. Leginkább a bérleti  szerződések körében találkozhatunk a kaucióval, de számos más szerződéshez  kapcsolódó biztosítékként is szerepelhet. Mit érdemes tudni a kaucióról? 
albérlet zugló
Lassult a lakbérek emelkedése 2021 augusztusban
A hét hónapja tartó folyamatos emelkedés ellenére az árak az egy évvel korábbi szintet átlagosan mindössze 3–4%-kal haladták meg. 
Budapesten csökkentek, Vidéken nőttek az albérlet árak
Budapesten csökkentek, Vidéken nőttek az albérlet árak
Budapesten augusztus közepén a kiadásra kínált lakások és házak bérleti díja 5 ezer forintos csökkenést mutat 2020 augusztusához képest, és 20 ezer forintos visszaesést 2019 azonos időszakához képest. 
15%-ot csökkentek a lakásbérleti díjak
15%-ot csökkentek a lakásbérleti díjak
A KSH legfrissebb kimutatása szerint országosan-, és Budapesten is a 2018-as szintre csökkent a kiadó lakások átlagos kínálati ára az év végére, ami 2020 januárjához képest 15%-os csökkenést jelent.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!