Elszabadult az otthonteremtés! – Virtuális valóságban irányíthatjuk az álomházunk tervezését

Elszabadult az otthonteremtés! – Virtuális valóságban irányíthatjuk az álomházunk tervezését

2021-03-17 17:08:58
Forrás: portfolio.hu

Már klisé, hogy a járvány mindent átszabott és felülírt a világban, de vannak olyan területek, ahol ez igazán pozitív irányba terelte a folyamatokat, egyenesen forradalmasította azokat. Ilyen az építészet is, ezen belül az építkező-építész interakció, ahol a korábbi módot — miszerint a műszaki tervrajzok megértése kellett ahhoz, hogy elképzelhető legyen az új álomotthon – a felhőalapú alapú modellegyeztetés váltotta fel.

Portfolio

Ingatlan 


Az évek óta terjedő Open BIM (Building Information Modeling) számos kényelmi szolgáltatást nyújt nemcsak a szakágak mérnökeinek, hanem már az építkezőknek is. A BIMx applikáció kifejezetten az építkező-építész tervegyeztetésének megkönnyítésére szolgál. Ráadásul általa, a felhőalapú tervmegosztással kiváltható az építésszel való személyes konzultáció. Emiatt mindegy, hogy a választott építész az utcánkban, vagy 100 km-re él tőlünk, akkor sem okoz gondot a kapcsolattartás.


Mi az, amitől megváltozik az építkezők és tervezők együttműködése?


Az elmúlt évben a járvány hatására sok minden megváltozott Magyarországon és a világban. Az emberi kapcsolatokat és munkafolyamatokat, az építkező, a tervező és a kivitelező között, vagyis az építési folyamatokat szétszabdalta a távolságtartás.

A másik, ami viszont hazai sajátosság, hogy az állami kedvezmények – a CSOK, a babaváró hitel, felújítási támogatás, stb. – olyan helyzetet teremtettek, ami nem a nagyberuházások, hanem a kisebbek felé tolta el a kiemelt figyelmet, és megsokszorozta a 6-30 millió forint nagyságrendű építkezések számát.

„Azt tapasztaljuk, hogy az építészek egyre több megrendelést kapnak és keresik a megoldást, hogyan tudnak párhuzamosan, hatékonyan dolgozni számos kisebb értékű projekten, a vírus miatt kerülve a személyes kapcsolattartást.” – mondja Reicher Péter a Graphisoft regionális igazgatója.

"Idehaza főként a piacvezető Archicad tervezőszoftverrel dolgoznak az építészek, amely az igények szerint rendre kiegészítő szolgáltatásokkal bővül. Ezek egyike kimondottan az építkezők számára teszi bármikor elérhetővé felhőben, 3D alapon, és virtuálisan bejárhatóvá a terveket, legyen szó 6 millió forintos lakásfelújításról vagy 30 millió forintos házépítésről. Az Archicad-del az építész egy gombnyomással olyan terv fájlt állíthat elő, amelyet megoszthat az építkezővel, aki egy ingyenes alkalmazást,

a BIMx-t használva, 3D alapú virtuális látványtervet kap, hasonlóan az IKEA konyhához

. Itthon most még csak kevesen figyeltek fel erre a szolgáltatásra, miközben a világpiacon az elmúlt évek az építkezők számára az egyik slágerszolgáltatásává vált a BIMx." – emeli ki Reicher.

Az építőipar világméretű digitalizációjának egyik eredményeként nemcsak a nagyberuházások szakágai közötti munkafolyamatok digitalizálódtak, hanem az így létrejött építmény elektronikus adatbázisához az építkezők is hozzáférnek. Az elmúlt időszakban a szoftverfejlesztés forradalmi innovációja tette lehetővé, hogy a komplex geometrikus tervrajzok felhő alapú fájlmegosztása létrejöhetett a tervezők és a beruházók között. A BIMx technológia része, hogy az építész által bármilyen léptékben elkészített modellek azonnal megoszthatók az építkezőkkel, legyen az akár CSOK kedvezményezett vagy támogatott lakásfelújító.

Online bankolás, online épülettervezés

Ha ma már nem kérdés, hogy pár százezer forintos konyha esetében igénybe vesszük az online tervező programokat és az alapján kapjuk meg a megrendelt anyagokat, akkor egy hosszú évekre szóló lakásátalakítás vagy házépítés esetében még inkább indokoltabb az építkezők bevonása a tervezésbe. Évek óta népszerűek a web-alapú megoldások, mint például az online bankolás vagy az internetes vásárlás, amely most bővült az épület tervezés ügyfélbarát megoldásaival.

Ezentúl az építkezők is megkaphatják házuk virtuális terveit?

Az építészek már régóta digitális szoftverekkel terveznek, amellyel létrejön az épület digitális terve, amelyet sokáig alaprajzok, metszetek papíralapú kinyomtatásával osztottak meg az építkezőkkel. A műszaki rajzok azonban nehezen voltak értelmezhetőek az építkezők számára. Ez mostanáig számos félreértést okozott és azt eredményezte, hogy végül

A FŰTÉSCSŐ A NAPPALIBAN LÁTSZIK, VAGY A GARDRÓB BECSUKHATATLAN MARADT, VAGY A GARÁZSAJTÓ ÜTKÖZIK.

Az építkezőknek folyamatos problémát, feszültséget jelent, hogy nem kapnak elég időt, és számukra érthető tervet, amit el kell fogadniuk.



Külföldön már az a trend, hogy az építkező rendszeresen elektronikusan elkéri az építésztől az éppen aktuális tervet, amelyet hétvégén a család közösen megnéz, átgondol, véleményez és visszajelez az építésznek. Ezt a folyamatot az teszi lehetővé, hogy az Archicad szoftvert használó építész a terveiből egy gombnyomással BIMx fájlt hoz létre, amelyet felhőn keresztül átküld az építkezőnek, akinek nincs más teendője, mint az ingyenes BIMx appot letöltve kinyitja. Ezzel az építkező a terveket 3D-ben látja, leendő lakását, házát 3D-ben bejárhatja, valamint látja az alaprajzokat, metszeteket, térben forgathatja az épületet. Összetettebb ház esetén már érdemes a Bluebeam szoftvert használni, amelyben az építkező a tervhez rögzített visszajelzést is adhat az építésznek. A visszajelzést pedig az építész azonnal látja és átvezeti a tervbe.

„Az építkező számára így lehetővé válik, hogy megfelelő időt kapjon saját háza, lakása terveinek megértéséhez, és igényeinek megfogalmazásához. Az építész számára pedig hatékonnyá válik a megrendelőkkel történő kommunikáció. Ez eredményezi azt, hogy minél inkább az elképzelt terv valósul meg határidőre és költségkereten belül.”- foglalta össze az eredményt Reicher Péter.

Felpörgetheti a piacot a digitális építkező-építész kapcsolat?

A kisebb értékű munkák esetén is jelentős hatékonyságnövelés érhető el a magánmegrendeléseknél is. Ehhez persze

kell a szemléletváltás — az építésznek nyitottnak kell lennie arra, hogy ügyfelével a tervezés folyamata alatt többször is megossza a tervanyagot, az ügyfélnek pedig hozzá kell szoknia az applikáció megnyitásához és az új, élményalapú közös tervezéshez.

De valószínű, hogy itthon is hasonlóan a külföldi tapasztalatokhoz, a tervezési pontosság és egyértelműség miatt válhat hamar népszerűvé a BIMx. Az okostelefonok idején korosztálytól függetlenül rutinszerű már az applikációk használata, és a pénzügyi szféra mellett már időszerű volt, hogy az építőiparban is megjelenjenek az építkezők tájékozottságát, illetve a saját projektjeikbe való bevonását segítő szolgáltatások.


LAKBERENDEZÉS
Műgyanta padló a nappaliba - miért nehéz összehozni?
Műgyanta padló a nappaliba - miért nehéz összehozni?
A műgyanta padló számos előnnyel rendelkezik, ami miatt egyre több lakóingatlanban is szívesen használnák. Esztétikailag megkapó, könnyen tisztítható, ellenáll a terhelésnek, nem (alig) kopik, nem csúszós, nem hideg. Kell ennél több?webkapu.hu
Télen adná el a házát? Ezek a tippek milliókat érhetnek.
Télen adná el a házát? Ezek a tippek milliókat érhetnek.
Lássuk be, a kertes házak eladásának a szezonja a tavasz és a nyár. Ilyenkor mutatják ez az ingatlanok a legjobb formájukat, és érthető módon ilyenkor hajlandóak az érdeklődők megfizetni azt az extrát, amit egy kertes ház nyújt. Ha valamilyen okból mégis ősszel, vagy télen lenne szükséges ingatlanunkat eladni, itt van pár tipp, hogy ne kelljen áron alul értékesítenünk.
új lakás berendezése
Így dobd fel az új lakásod!
Egy ingatlan vásárlást hosszadalmas kutatómunka előz meg: Mekkora legyen az új ház, melyik városban és annak melyik részén legyen? Milyenek az iskolák, a munkahelyek és a közlekedés? Legyen új építésű, vagy felújítandó? Ideális esetben ezekre azonnal tudjuk a választ és már csak a tökéletes ház megkeresése a feladatunk, komplikáltabb igénylistánál viszont jócskán elhúzódhat az álomotthon megtalálása.
lakás, ház terasza
5 dolog, amiért milliókat ér a teraszod
A felnőtt életnek számtalan előnye van: rengeteg programlehetőség, új és érdekes emberek megismerése, izgalmas munkahelyek, mozgalmas hétköznapok. Van azonban egy olyan igényünk, amit minden esetben szeretnénk kielégíteni: a szabadban, privát szférában töltött idő. Erre az igényre adott válasz a terasz és az erkély, amit az év jelentős részében szívesen kihasználunk. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan használhatóak ki a leginkább a teraszban rejlő lehetőségek, illetve, hogy miben rejlik a teraszod hatalmas értéke.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!